Agjentët e Policisë Kombëtare Spanjolle, në një operacion të përbashkët me njësite e BKA dhe ZKA gjermane dhe Policinë Kombëtare Franceze, kanë çmontuar një rrjet kriminal ndërkombëtar të trafikantëve të drogës me qendër në Marbella në Málaga të Spanjës, krerët e së cilës kishin shoqërues të armatosur për mbrojtje. Gjithsej 14 persona janë arrestuar. Organizata, e cila operonte nga një restorant në Puerto Banús, në komunën e Malagas, është e lidhur me dërgimin e më shumë se 1 ton kanabis në Gjermani dhe sekuestrimin e 382,000 eurove në Francë.

Në këtë operacion janë arrestuar 14 persona dhe janë kryer 28 kontrolle të njëkohshme në Spanjë (10) dhe Gjermani (18) ku ndër të tjera janë sekuestruar mbi 180 mijë euro para cash, 7 armë zjarri dhe 30 kilogramë marijuanë. Hetimi filloi në dhjetor 2022 pas arrestimit të tre personave, me origjinë kolumbiane dhe shqiptare, në qytetin francez Dax. Të arrestuarve, të cilët aktualisht qëndrojnë në burg të përkohshëm në shtetin francez, i’u sekuestruan 382,000 euro para cash të fshehura në një automjet. Nga hetimet e kryera nga autoritetet franceze u zbulua se paratë e sekuestruara ishin të destinuara për drejtuesit e një organizate kriminale, që dyshohet se i dedikohej trafikut ndërkombëtar të drogës, me qendër në Marbella.

Po kështu, u vërtetuan lidhjet me Gjermaninë, vendin e destinacionit të drogës që transportohej me rrugë nga Spanja. Kjo motivoi fillimin e një ekipi të përbashkët kërkimor midis tre vendeve, Spanjës, Francës dhe Gjermanisë. Drejtuesit e rrjetit, dy gjermanë me origjinë iraniane dhe marokene, drejtonin një restorant të vendosur në Puerto Banus, ku zhvillonin takime me trafikantë të tjerë droge. Përveç kësaj, ata kishin një shoqërim të përhershëm, të përbërë nga shtetas të armatosur kolumbianë, misioni i të cilëve ishte, shprehimisht, t’u siguronte atyre siguri kundër rrezikut që organizata të tjera kriminale t’i sulmonin ose të përpiqeshin t’u vidhnin mallin. Pas disa aksioneve policore, verën e kaluar pati disa sekuestrime të lëndëve narkotike që, siç rezultoi nga hetimet, ishin larguar nga provinca e Kadizit. Konkretisht, në qershor 2023, u sekuestruan 140 kilogramë hashash, të ndarë në tre ngarkesa të konfiskuara, të dërguara nga një kompani në Jerez de la Frontera në një kompani tjetër në Gjermani.

Nga ana tjetër, u sekuestruan 450 kilogramë hashash, të fshehura mes kutive me limon, në një kamion të sekuestruar në Gjermani dhe që vinte nga Murcia. Më në fund, 400 kilogramë të tjera të së njëjtës lëndë narkotike u gjetën në magazinën ku kamioni do të shkarkonte mallin. Si rezultat i hetimeve, agjentët zbuluan bazën e operacioneve të organizatës, e cila rezultoi të ishte restoranti Puerto Banús i drejtuar nga drejtuesit e tij, dhe një jaht të ankoruar në Marbella, ku të hetuarit zhvillonin takime diskrete me trafikantë të tjerë droge. Po kështu, hetimi ka zbuluar gjithashtu lidhjet e organizatës me anëtarë të shquar të bandës së motoçikletave Hell’s Angels MC, me drejtues gjermanë dhe spanjollë, si dhe me shtetas me origjinë shqiptare dhe bullgare, të gjithë me histori trafiku droge. Mënyra e funksionimit të përdorur nga organizata për transportin e drogës në Gjermani konsistonte në fshehjen e lëndës narkotike në “shpella” si në automjete ashtu edhe në kamionë. Për më tepër, për të mos u zbuluar, të hetuarit ndryshuan vendndodhjen e “qendrave të kujdesit ditor” (vende ku mbanin drogën) midis Marbella (Málaga), Sanlúcar de Barrameda (Cádiz) dhe Utrera (Sevilje).

Operacioni u krye njëkohësisht në Spanjë dhe Gjermani. Si rezultat, 8 persona janë arrestuar në Spanjë, dy prej tyre në Marbella, pesë në Estepona dhe një në provincën e Seviljes dhe 2 në Gjermani, të cilave duhet t’i shtojmë 3 të arrestuarit në Francë në dhjetor 2022 dhe 1 personi i katërt në Gjermani në tetor 2023.
Nga ana tjetër, janë kryer 28 kontrolle, 10 në Spanjë dhe 18 në Gjermani, ku policia kombëtare ka udhëtuar në Wisbaden dhe hetuesit gjermanë në Malaga për të marrë pjesë në to. Si pasojë e këtyre janë sekuestruar mbi 180 mijë euro para cash, 7 armë zjarri, municione të kalibrave të ndryshëm dhe 30 kilogramë marijuanë, ndër të tjera.