Të paktën 1,301 njerëz vdiqën gjatë Haxhit, thotë Arabia Saudite, kryesisht pelegrinët e paautorizuar që ecnin distanca të gjata në vapë të fortë.

Pelegrinazhi i sivjetshëm u zhvillua gjatë një vale të nxehtit, me temperatura ndonjëherë që i kalonin 50C (122F).

Ministri i Shëndetësisë Fahd Al-Jalajel tha se janë bërë përpjekje për të rritur ndërgjegjësimin për rreziqet e nxehtësisë dhe se si pelegrinët mund ta zbusin këtë.

Ministri i Shëndetësisë Fahd Al-Jalajel tha se janë bërë përpjekje për të rritur ndërgjegjësimin për rreziqet e nxehtësisë. Rreth gjysmë milionë pelegrinë janë trajtuar në qendra shëndetësore e spitale pikërisht prej vapës së madhe.

Allahu i faltë e mëshiroftë. Ngushëllimet tona të përzemërta shkojnë për familjet e tyre”, tha ministri.

Arabia Saudite është kritikuar shpesh se nuk ka bërë më shumë për ta bërë Haxhin më të sigurt, veçanërisht për pelegrinët e paregjistruar të cilët nuk kanë akses në objekte të shumta apo transport.

Haxhi është pelegrinazhi vjetor i muslimanëve në qytetin e shenjtë të Mekës.

Të gjithë muslimanët që kanë mundësi financiare dhe nuk janë të shëndetshëm duhet ta kryejnë pelegrinazhin të paktën një herë në jetën e tyre. Këtë vit në pelegrinazh morën pjesë rreth 1.8 mln njerëz.

Temperaturat në Mekë u ngjitën deri në 51.8 gradë Celsius, sipas qendrës kombëtare meteorologjike të Arabisë Saudite.

Lejet e haxhit u shpërndahen vendeve me sistem kuotash dhe u shpërndahen individëve me short.
Megjithatë, kostot e përfshira shtyjnë shumë njerëz të përpiqen të marrin pjesë pa leje, megjithëse rrezikojnë arrestimin dhe dëbimin nëse kapen.