Konsumimi i tepërt i djathit nuk i sjell të mira shëndetit tonë pavarësisht proteinave dhe vitaminave që ky produkt ka.

Për shkak të sasisë së lartë të kalorive, yndyrës dhe kripës, djathi nuk rekomandohet të tejkalohet sasia e rekomandueshme e konsumimit të saj.

Sipas ekspertëve, nëse konsumohet në sasi të moderuar, djathi ofron përfitime të ndryshme shëndetësore.

Këto janë disa arsye se përse është mirë ta përfshini djathin në dietë:

Për zemër të shëndetshme

Disa lloje të djathit janë të mira për funksionet e zemrës. Siç u përmend më parë, trupi ka nevojë për pak yndyrë të mirë për t’i mbajtur proceset në funksion. Për më tepër, djathi përmban kalium, fosfor dhe magnez të cilat janë një kombinim fitues për sistemin tuaj kardiovaskular. Megjithatë, moderimi është çelësi për përdorimin e djathit si një ushqim i dobishëm.

Përmban vitamina esencialë

Llojet e ndryshme të djathit përmbajnë vitamina të shumta, përfshirë vitaminën A, B2, B6, B12, D dhe K. Vitamina A ndihmon në funksionin e sistemit të imunitetit; vitamina B2 ndihmon në mirëmbajtjen e shëndetit të lëkurës, syve dhe sistemit nervor; dhe vitamina B6 ndihmon në formimin e hemoglobinës. Vitamina b12 përfshihet në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut; vitamina D e rregullon kalciumin në trup; dhe vitamina K nevojitet për ‘bllokadat’ e gjakut – u ndihmon plagëve të shërohen siç duhet.

Menaxhimi dhe parandalimi i osteoporozës

Edhe pse konsiderohet një problem që vjen me moshën, kjo sëmundje është një kërcënim serioz për njerëzit nga të gjitha grupmoshat. Kjo sëmundje shkakton simptoma të tilla si humbja e densitetit të kockave dhe dhimbje e nyjeve. Tek gratë kjo duket të paraqitet pak pasi të hyjnë në menopauzë. Por, kjo mund të parandalohet duke mbajtur konsum të qëndrueshëm të djathit dhe produkteve të tjera të qumështit.

Është i mirë për dhëmbët

Djathi ka nivele të larta të kalciumit, i cili është krucial për dhëmbë dhe eshtra të shëndetshëm. Sipas Bill Schaeffer, kirurg dental, kalciumi ndihmon në formimin e dhëmbëve, por edhe kontribuon në nofull më të fortë.

Funksioni i trurit

Për aktivitetin e shëndetshëm të trurit, trupi ynë përdor yndyrat që i marrim nga ushqimi që hamë. Duke qenë i pasur me omega 3 dhe gjashtë acide yndyrore, djathi është një mënyrë e shijshme për ta mbajtur mendjen në funksion.

Rekomandime

Djathi është i shijshëm, dhe ju mund të humbni kontrollin duke ngrënë. Por masa e duhur është e nevojshëm për konsumimin e ushqimeve të tilla me yndyrë të lartë për të fituar përfitimet e tyre.