Nuk është e pazakontë që njerëzit të bien në gjumë ndërsa shikojnë televizor, por çfarë ndodh kur jemi në dhomën e gjumit? Por gjumi me televizorin ndezur me të vërtetë mund të ketë ndikim në sasinë, cilësinë e gjumit dhe shëndetin tonë të përgjithshëm.

Nivelet tuaja të melatoninës mund të ulen. Televizorët lëshojnë dritë blu. Kjo lloj drite dihet se prish ritmin tuaj cirkadian. Drita blu “pengon” prodhimin e melatoninës – hormoni që sinjalizon trupin se është koha për të fjetur. Një studim i vitit 2022 zbuloi se ekspozimi ndaj dritës blu mund të ketë “efekte negative, si ulja e cilësisë së gjumit dhe kohëzgjatja e gjumit”.

Televizori prish ciklin REM. Shikimi i televizorit natën vonë mund të “zgjatë fillimin e gjumit dhe të reduktojë gjumin me lëvizje të shpejtë të syve (REM)”. Gjumi REM ka një sërë funksionesh restauruese, duke përfshirë përpunimin e emocioneve dhe konsolidimin e kujtimeve. Kjo është faza e gjumit ku ne përjetojmë ëndrra.

Truri juaj stimulohet. Shikimi i TV do të stimulojë trurin tuaj. Rritja e aktivitetit të trurit do ta bëjë më të vështirë për ju që të relaksoheni.

Studime të shumta kanë treguar se si përdorimi i pajisjeve elektronike para gjumit mund të ndikojë negativisht në sa kohë duhet për të fjetur, si dhe në kohëzgjatjen dhe cilësinë e gjumit.

Një studim i vitit 2016, i botuar në revistën “Dreaming” zbuloi se përmbajtja që shikojmë ndikon gjithashtu në ëndrrat tona.

Presioni juaj i gjakut mund të rritet. Fjetja me televizorin ndezur mund t’ju vendosë në një rrezik më të lartë për hipertension.

Drita dhe zëri ka më shumë gjasa të prishin gjumin dhe të ndryshojnë prodhimin e hormoneve, gjë që rrjedhimisht mund të çojë në hipertension. Si përmbledhje, gjumi më pak mund të rrisë presionin e gjakut.

Mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor. Një studim i vitit 2010, i bërë mbi minjtë, zbuloi se ata që ekspozoheshin ndaj dritës së zbehtë gjatë gjumit filluan të shfaqnin ndryshime në hipokampus, gjë që përkthehej në simptoma të depresionit.

Shikimi i TV, në përgjithësi, mund të ketë një ndikim në nivelet e stresit dhe të rritë ndjenjat e ankthit, depresionit dhe të çojë në pagjumësi, zbuloi një studim i vitit 2021, i publikuar në “Psychology Research and Behavior”.