Me dhjetëra zjarre që po vazhdojnë në shumë rajone të Greqisë për momentin, ne po hetojmë se sa të dëmshme mund të jenë substancat e çliruara nga tymi , por edhe efektet e tyre afatgjata në shëndetin tonë.

Ditët e fundit qielli i Atikës u mbush me tym , me imazhin tronditës të Akropolit të rrethuar prej tyre duke bërë xhiron e internetit, duke i kujtuar të gjithëve fatkeqësinë e madhe ekologjike që po ndodh në Greqi ditët e fundit.

Dhe ndërkohë që zjarrfikësit dhe vullnetarët luftojnë për të qetësuar flakët, shumë substanca të dëmshme lëshohen në atmosferë përmes tymit të prodhuar nga zjarret, duke vënë në rrezik shëndetin e të gjithëve ne, menjëherë dhe afatgjatë.

Pse tymi i zjarrit është kaq i rrezikshëm?

Ashtu si llojet e tjera të tymit nga zjarret apo edhe cigaret, tymi i zjarrit në pyll përmban një përzierje grimcash, monoksid karboni dhe kimikate të paqëndrueshme. Këta përbërës, natyrisht, ndryshojnë në varësi të materialit që ushqen flakët. Për shembull, tymi nga zjarret që digjen përmes dushkut helmues dhe dredhkës helmuese mund të përmbajë sasi të vogla të irrituesve nga këto bimë. Tymi gjithashtu mund të thithë kimikate nga plastika dhe materiale të tjera të bëra nga njeriu kur zjarret digjen brenda qyteteve ose vendbanimeve, thotë Wayne Cascio, një kardiolog dhe drejtor i Qendrës për Shëndetin Publik dhe Vlerësimin Mjedisor të EPA-s.

Sidoqoftë, sado i ndryshëm të jetë përbërësi që nxit këto zjarre, një zjarr prodhon në thelb dy lloje tymi: tym të zi që përmban benzen, formaldehid, cianid dhe komponime organike të paqëndrueshme, veçanërisht monoksid karboni. Dhe tymi i bardhë, i cili përfshin grimca të imëta dhe ultrafine të afta për të depërtuar nga trakti respirator në alveolat e trupit të njeriut.

Përbërja e këtij tymi varet nga shumë faktorë: lënda djegëse (lloji i drurit, bimësia, etj.), temperatura e zjarrit, erërat, kushtet e ndryshme të motit dhe sasia e ujit, pasi sa më shumë ujë të ketë, aq. tymi do të jetë më i bardhë – pa kuptim që është më pak i dëmshëm.
Duhani është shumë i dëmshëm si për mjedisin ashtu edhe për trupin e njeriut.

Më konkretisht, tymi nga zjarret kontribuon me 40% në ndotjen e ajrit nga mikrogrimcat, të cilat janë mjaft të vogla për të shkaktuar dëme në trupin e njeriut, duke hyrë në mushkëri dhe në qarkullimin e gjakut. Ndotja nga kjo energji shkatërruese përshkon mijëra kilometra dhe edhe nëse vendi ku jetojmë nuk përjeton zjarre pyjore, atmosfera mund të ndikohet. Kjo për shkak se tymi mund të përshkojë mijëra kilometra, ndërsa në rast shiu, toka mund të thithë edhe këto grimca të dëmshme.

Zjarret në pyje dhe efektet e tyre në shëndetin tonë

Sipas studimit të studiuesit Mike Brauer nga Universiteti i British Columbia, Vancouver, BC, Kanada, më shumë se 339,000 vdekje çdo vit i atribuohen zjarreve . Efektet e tymit të zjarrit në shëndetin tonë mund të jenë të menjëhershme, por afatgjata, të cilat përcaktohen nga faktorë të ndryshëm, si kohëzgjatja e ekspozimit, sasia e ajrit të thithur, gjendja e shëndetit tonë në përgjithësi dhe përqindja e përqendrimit të tymit. në ajër.

Tymi i zi në veçanti është drejtpërdrejt i rrezikshëm për njerëzit dhe është përgjegjës për mbytjen, kollën dhe ndjesinë e djegies në sy, hundë dhe lëkurë, ulje të funksionit të mushkërive dhe, në raste më të rënda, vdekje. Këto duhan mund të përmbajnë përbërës të klasifikuar si kancerogjenë për njerëzit, si benzeni dhe formaldehidi. Tymi i bardhë, në të kundërt, paraqet një rrezik afatgjatë. Tymi i bardhë i lëshuar nga zjarret mund të jetë shumë më i dëmshëm për njerëzit pasi përmban shumë më tepër grimca që mund të përbëhen nga karboni, squfuri, azoti, metalet e rënda ose kimikatet organike.

Këto grimca të vogla janë të afta të depërtojnë thellë në traktin tonë të frymëmarrjes, në qarkullimin e gjakut, duke shkaktuar kështu dëmtim të mushkërive, rritje afatshkurtër të kushteve të frymëmarrjes si astma dhe duke prekur zemrën dhe trurin. Zjarret në pyje lëshojnë gjithashtu sasi të konsiderueshme të merkurit në ajër (natyrshëm i pranishëm në pemë përmes përthithjes nga gjethet), gjë që mund të çojë në çrregullime të të folurit, dëgjimit dhe ecjes, dobësi të muskujve dhe probleme me shikimin tek njerëzit e të gjitha moshave.

Kush është më i rrezikuar?

Fëmijët, gratë shtatzëna, të moshuarit dhe njerëzit me sëmundje të zemrës ose mushkërive (astma, bronkit kronik, dështimi i zemrës, etj.) duhet të qëndrojnë vigjilentë, pasi janë më të ndjeshëm ndaj efekteve të dëmshme të ekspozimit ndaj tymit. Megjithatë, pavarësisht nëse i përkisni apo jo kategorive të mësipërme, është e rëndësishme të mbroni shëndetin tuaj nga tymi në mënyrat e mëposhtme:
• Qëndroni në ambiente të mbyllura nëse nuk urdhërohet të evakuoni.
• Mbajini dyert dhe dritaret të mbyllura
• Nëse përdorni ajër të kondicionuar, aktivizoni riciklimin e ajrit për të parandaluar hyrjen e ajrit të jashtëm në shtëpinë
tuaj
. Përdorni kondicionerin vetëm në modalitetin “ajri riqarkullues”
• Monitoroni raportet e cilësisë së ajrit