Arrestohen gjashtë anëtarë të një grupi shqiptarësh të krimit të organizuar në Australi.

Gjashtë persona, duke përfshirë një agjent imobiliar, janë arrestuar nën një hetim të udhëhequr nga Agjencia Federale e Policisë australiane mbi një grup shqiptar të krimit të organizuar që dyshohet se operonte me shtëpi të shumta të kultivimit të kanabisit në pronat me qira të Melburnit.

AFP nisi hetimin e saj ndaj sindikatës së krimit të organizuar në prill 2021 dhe identifikoi një burrë nga Aspendale Gardens, 36 vjeç, drejtuesi i supozuar i grupit nga informacionet e marra gjatë Operacionit Ironside.

Policia ekzekutoi një urdhër në shtëpinë e burrit në Aspendale Gardens në qershor të vitit të kaluar (7 qershor, 2021) si pjesë e fazës së parë të Operacionit Ironside, ku dyshohet se sekuestroi një pajisje ANOM, së bashku me 270,000 dollarë dhe pesë ora të dizajnuara që dyshohet se ishin fshehur në një zgavër në çati.

Hetimi i udhëhequr nga AFP – i koduar Operacioni Ironside South-Valhalla – identifikoi dhe çmontoi dy shtëpi të supozuara të rritjes së kanabisit të vendosura në Keysborough të lidhura me grupin, me ndihmën e Policisë së Victorias.

81 bimë kanabisi, me peshë më shumë se 96 kg u sekuestruan nga dy pronat në qershor 2021. Një burrë 40-vjeçar nga Keysborough dhe një burrë 24-vjeçar i Noble Park, të cilët dyshohet se janë anëtarë të bandës, u arrestuan.

Më 2 gusht 2022, 46-vjeçari shqiptar dhe një grua 23-vjeçare u arrestuan.

46-vjeçari ishte kreu i bandës, i cili koordinoi ngritjen e shtëpive të rritjes dhe prodhimin e kanabisit në ato ambiente. Informacioni i marrë nga Operacioni Ironside identifikoi njeriun që dyshohet se ishte i lidhur me identitete të njohura ndërkombëtare të krimit të organizuar shqiptar.

Urdhër kërkimesh të mëtejshme u ekzekutuan në dy shtëpi të tjera të supozuara të rritjes në periferi të Burwood East dhe Keysborough, ku detektivët kapën 44.6 kg kanabis, duke përfshirë 20 bimë dhe 11 fidanë.

Të enjten, 29 shtator 2022, hetuesit arrestuan një burrë 59-vjeçar nga Malvern East, i akuzuar se vepronte si një lehtësues kryesor për sindikatat kriminale.

Dyshohet se 59-vjeçari është një agjent imobiliar i Melburnit, i cili ka vepruar për sindikatat kriminale duke identifikuar të paktën dy prona me qira në pronësi të investitorëve të huaj, duke e ditur se ata nuk do të kryenin inspektime personalisht. Dyshohet se të paktën katër shtëpi për kultivimin e kanabisit janë koordinuar nga agjenti imobiliar.

Ky informacion u nda me sindikatën, e cila mori me qira pronat dhe ngriti shtëpi për kultivimin e kanabisit brenda, duke dëmtuar ndonjëherë në mënyrë të konsiderueshme pronat në proces.

Rreshteri i AFP-së Glenn Tankard tha se ka të ngjarë që drogat e paligjshme të ishin shpërndarë në të gjithë Victorian nga kriminelë të lidhur me krimin e rëndë dhe të organizuar.

“Informacionet nga Operacioni Ironside kanë parë AFP-në, me ndihmën e Policisë së Viktorias, të çmontojnë një tjetër sindikatë të dyshuar kriminale, duke zhdukur të gjitha operacionet e saj, duke përfshirë një rrjet të shtëpive të paligjshme të rritjes së kanabisit në të gjithë Melburnin,” tha rreshteri Tankard.

“Ne pretendojmë se personat e arrestuar janë anëtarë të sindikatës së rëndësishme me lidhje me krimin e organizuar shqiptar, të cilët ndërmorën një planifikim të madh për të ekzekutuar operacionet e tyre kriminale për rritjen dhe kultivimin e kanabisit me ndihmën e lehtësuesve profesionistë.
AFP, së bashku me partnerët tanë të zbatimit të ligjit, kanë parandaluar që më shumë droga të dëmshme dhe të paligjshme të arrijnë në komunitetin tonë falë këtij hetimi.”

Akuzat e Operacionit Ironside South-Valhalla 2022:

36-vjeçari i Aspendale Gardens:
Drejtimi i veprimtarive të një organizate kriminale, kultivimi i bimëve të kontrolluara, përkatësisht kanabisit, për qëllime tregtare.
Kultivimi i një sasie të tregtueshme të bimëve të kontrolluara, përkatësisht kanabisit, për qëllime tregtare, në kundërshtim me nenin 303.5 të Kodit Penal (Cth).

46-vjeçari i Burwood East:
Kultivimi i bimëve të kontrolluara, përkatësisht kanabisit, në kundërshtim me nenin 303.6 të Kodit Penal 1995 (Cth).

23-vjeçarja e Dandenong:
Kultivimi i sasive të tregtueshme të bimëve të kontrolluara, përkatësisht kanabisit, për qëllime tregtare, në kundërshtim me nenin 303.5 të Kodit Penal 1995 (Cth).
Treshja u përball me Gjykatën e Magjistraturës së Melburnit më 3 gusht 2022 dhe u lirua me kusht për t’u rishfaqur më 25 nëntor 2022.

59-vjeçari nga Malvern East:
Mbështetja e një organizate kriminale në kundërshtim me nenin 390.4(1) të Kodit Penal 1995 (Cth);

24-vjeçari i Noble Park:
Kultivimi i një sasie të tregtueshme të bimëve të kontrolluara, përkatësisht kanabisit, për qëllime tregtare, në kundërshtim me nenin 303.5 të Ligjit të Kodit Penal 1995 (Cth).
24-vjeçari do të përballet me gjykatën në janar 2023.