E kuptojmë që mund të jetë e vështirë të ndahesh nga jastëku i preferuar, por gjumi pa të ka shumë përfitime shëndetësore.

Parandalon dhimbjen e shpinës

Shumë jastëkë mund të çojnë në një pozicion të panatyrshëm të gjumit dhe mbështetja që ata ofrojnë nuk zgjat shumë. Vetë jastëku nuk do të shkaktojë dëmtimin e shpinës, por mund të përkeqësojë simpomat themelore. Kur flini pa jastëk, shtylla kurrizore mund të pushojë dhe trupi është në pozicionin e tij natyror.

Ndihmon me dhimbjet e qafës

Shumica e jastëkëve nuk mund t’ju ndihmojnë të flini në pozicionin e duhur, madje mund të përkeqësojnë qëndrimet e gjumit. Përkulja e qafës në çfarëdo mënyre për një kohë të gjatë do t’ju bëjë të ndiheni jo rehat dhe jastëkët shumë të fortë ose shumë të butë mund të çojnë në dhimbje qafe.

Lufton dhimbjet e kokës

Nëse zgjoheni me dhimbje koke në mëngjes, mund të jetë faji i jastëkut tuaj. Jastëkët që janë shumë të lartë bëjnë që koka dhe qafa juaj të rrumbullakosen përpara dhe ato shtojnë më shumë tension në muskujt e qafës. Kjo mund t’ju japë dhimbje koke pasi të jeni ngritur nga shtrati.

Lehtëson stresin

Nëse jastëku ju bën të mos ndiheni rehat gjatë natës, mund të përfundoni duke mos fjetur fare. Sa më shumë shqetësime të gjumit të keni, aq më pak kohë trupi juaj ka për shumë funksione të rëndësishme që ndodhin gjatë gjumit. Largimi i vazhdueshëm i gjumit mund të ndikojë në aftësitë e të menduarit dhe do të bëjë që trupi juaj të lëshojë më shumë hormone të stresit gjatë ditës.