Sulmet ukrainase kudo brenda Rusisë duke përdorur aeroplanët F-16 të dhuruar nga perëndimi nuk do të ishin një përshkallëzim i konfliktit dhe nuk do t’i bënin vendet anëtare të NATO-s palë në të, sipas Sekretarit të Përgjithshëm të bllokut ushtarak, Jens Stoltenberg.

Ai u pyet të enjten nëse duhet të vendosen kufizime se si Kievi mund të përdorë avionët luftarakë të projektuar nga SHBA. Disa vende evropiane synojnë të ofrojnë dhjetëra avionë luftarakë pasi Ukraina të ketë pilotë dhe infrastrukturë tokësore për t’i drejtuar ato.

Duke folur përpara mbledhjes së ministrave të mbrojtjes të NATO-s në Bruksel, Stoltenberg tha se aleatë të ndryshëm kanë lloje të ndryshme kufizimesh në përdorimin e armëve të tyre dhe përshëndeti lehtësimin e fundit të këtyre rregullave nga disa shtete anëtare.

Washingtoni gjithashtu thuhet se i dha Kievit dritën jeshile për të gjuajtur me armë amerikane objektiva jashtë asaj që të dy vendet e konsiderojnë territor ukrainas, duke lejuar sulme brenda Rajonit të Belgorodit të Rusisë, si pjesë e luftës për rajonin fqinj Kharkov. Disa vende të tjera perëndimore kanë thënë gjithashtu se armët e tyre mund të përdoren në mënyra të ngjashme.