Një video shokuese tregon trupa njerëzish duke u ngarkuar në kamionë, ndërsa më shumë se 1,000 njerëz kanë vdekur mes vapës së madhe në pelegrinazhin e Haxhit në Arabinë Saudite. Adhuruesit janë përballur me temperatura prej më shumë se 50 gradë Celsius gjatë ditëve të fundit, me shumë që i janë nënshtruar të nxehtit që u përkeqësuan nga turmat e mëdha.

Fotot e shpërndara në internet duket se tregojnë trupa të mbuluar dhe të lënë në rrugë pasi ranë viktimë e valës së të nxehtit, ndërsa shumë të tjerë pësuan lodhje të rëndë dhe duhej të transportoheshin urgjentisht në një vend të sigurt.

Një Imam britanik i përshkroi skenat si ‘rrëqethëse’ dhe tha se ishte e pamundur për pelegrinët të ecnin nëpër rrugë dhe të mos shihnin njerëz që vuanin nga vapa përvëluese. Videoja tronditëse e shpërndarë në mediat sociale tregon karroca që transportojnë shumë kufoma të mbuluara për t’u varrosur, me ata që duket se janë anëtarë të familjes të mbledhur përreth.

Rreth 1.8 milionë pelegrinë morën pjesë në pelegrinazhin në Mekë këtë vit, 1.6 milionë prej tyre nga jashtë, sipas autoriteteve saudite. Çdo vit dhjetëra mijëra pelegrinë tentojnë të kryejnë haxhin përmes kanaleve të parregullta pasi nuk mund të përballojnë procedurat shpesh të kushtueshme për vizat zyrtare të haxhit.

Kjo i vë në rrezik këta pelegrinë pasi nuk mund të hyjnë në objektet me ajër të kondicionuar të ofruara nga autoritetet saudite përgjatë rrugës së haxhit.