Gjithkush ka të ngjarë të ketë përjetuar një hov hipnik ose fillimin e gjumit në një moment të jetës së tyre. Është ai momenti kur zgjohesh për shkak të lëvizjes së papritur të muskujve. Ato mund të variojnë nga dridhjet e vogla deri te konvulsione, duke ju bërë të uleni drejt në shtrat. Edhe pse normalisht biem përsëri në gjumë pak më vonë, kjo na lë të pyesim veten se si mund të kishte ndodhur kjo.

Normalisht, truri juaj ju paralizon gjatë gjumit.

Ndoshta së pari është e rëndësishme të kuptojmë pse nuk lëvizim normalisht gjatë gjumit. Sepse edhe kur kemi ëndrrat më të gjalla, ne thjesht zgjohemi saktësisht në të njëjtin vend ku ushqehemi. Kjo ndodh sepse ka kimikate të lëshuara në tru që fikin qelizat që lejojnë muskujt të jenë aktivë. Pra, edhe pse truri juaj është duke punuar në mënyrë aktive, muskujt në trupin tuaj mbeten të paralizuar.

Kjo bëhet duke kaluar midis vetëdijes dhe përgjumjes.

Për të kuptuar pse ndonjëherë nuk dukemi të paralizuar plotësisht, le të hedhim një vështrim se çfarë po ndodh në të vërtetë në tru. Ekzistojnë 2 sisteme kryesore që kontrollojnë jetën e rregullt. I pari quhet sistemi aktivizues retikular dhe është pjesa që rregullon proceset bazë fiziologjike, si frymëmarrja. Kur kjo është në fuqi të plotë, ne ndihemi vigjilentë dhe të shqetësuar – jemi zgjuar. Kundër këtij sistemi është bërthama preoptike ventrolaterale, e cila nxit përgjumjen. Kjo pjesë e trurit lëshon kimikate që ndalojnë aftësinë tuaj për të lëvizur muskujt tuaj. Tani kur shkoni për të fjetur, truri juaj kalon nga gjendja e vetëdijes deri në gjendjen e përgjumjes. Por kjo nuk funksionon si një ndërprerës “ndezje-fikje”. Në fakt, ju mund ta mendoni më shumë si një mekanizëm rrëshqitës që kalon nga njëri në tjetrin.

Dridhjet hipnike janë normale derisa të fillojnë të shkaktojnë ankth.

Dridhjet hipnike janë krejtësisht normale dhe nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Por njerëzit mund të fiksohen pas tyre, gjë që mund të shkaktojë ankth. Kjo, përsëri, mund të çojë në bezdi kur ndodh më shpesh. Ky ankth i shtuar dhe pagjumësia mund të çojë në më shumë kërcitje hipnike, duke rezultuar në një lak reagimi pozitiv. Nëse kjo po ju ndodh juve, mund të jetë më mirë të konsultoheni me një specialist të gjumit për të parë se çfarë mund të bëni për këtë.