Trupi i njeriut ka mekanizma detoksifikues, por është e vërtetë që kërkon ndihmë. Barishtet dhe erëzat i japin shije ushqimit tonë dhe në të njëjtën kohë promovojnë shëndetin tonë. Përveç kësaj, ato na ndihmojnë të reduktojmë konsumin e kripës, sheqerit dhe yndyrës.

Megjithatë, aktiviteti i tyre nuk kufizohet me kaq. Ka shumë dëshmi që konfirmojnë efektin e dobishëm të bimëve dhe erëzave në dietën e përditshme, të cilat vijnë nga dëshmitë historike si dhe nga një sërë studimesh klinike dhe epidemiologjike.

Bimë për detoksifikimin natyral

Trupi i njeriut ka mekanizma natyralë të detoksifikimit, megjithatë kërkon mbështetje të vazhdueshme ushqyese. Miratimi i një diete të ekuilibruar, me konsum të kufizuar të ushqimeve të përpunuara dhe shtimin e bimëve dhe erëzave specifike, mund të çojë në rezultate të shkëlqyera.

Koriandër
Për shkak të elementeve fitokimike që përmban, ka aftësinë për të lidhur metalet e rënda dhe toksike, duke lehtësuar largimin e tyre nga trupi. Kur këto metale grumbullohen, ato mund të arrijnë nivele të rrezikshme, duke shkaktuar simptoma të ndryshme dhe gjendje kronike.

Luleradhiqe
Kjo është një tjetër barishte që kontribuon në detoksifikimin efektiv dhe natyral të trupit. Veprimi i tij i njohur përfshin rritjen e diurezës, ndërsa studimet e hershme kërkimore tregojnë se mund të përmirësojë funksionin e mëlçisë dhe biliare. Zakonisht, ajo konsumohet në formën e zierjes.

Gjembaku
Është ndoshta bari më i njohur në këtë kategori. Kontribuon në funksionin e mëlçisë, ndërsa substanca e tij kryesore aktive, silymarina, është treguar se stabilizon membranat qelizore dhe aktivizon proceset e detoksifikimit metabolik.