Cillian Murphy e ka ndërtuar me modesti dhe përulësi karrierën e tij për 25 vjet. Rolet i zgjedh me kujdes dhe i sjell në jetë me punë e orë të tëra studimi. Ai kurrë nuk ndoqi suksesin e lehtë, as luajti në produksione që kishin qëllim vetëm të shisnin, pa marrë parasysh cilësinë.

CV-ja e tij është e mbushur me filma të çmuar dhe bashkëpunime me regjisorë si Danny Boyle’s 28 Days Later dhe Sunshine, Neil Jordan’s Life in Reverse, Ken Loach’s The Wind Dances with the Elb, Anthony Minghella’s Return to Cold Mountain dhe Ron Howard’s In the Heart of Sea.

Por nëse ka një regjisor që ka një vend të veçantë në zemrën e tij, ai është Christopher Nolan. Nga trilogjia e “Batman”, ku aktori irlandez luante rolin e supervillain Scarecrow, te “Inception” dhe “Dunkirk”, regjisori me pesë nominime për Oscar i besoi role që irlandezi  i interpretoi në mënyrë shembullore.

Dhe pastaj erdhi “Openheimer”. Murphy, anti-ylli, punëtori i artit, forca e qetë në çdo lloj kasti, luan fizikanin amerikan që krijoi bombën atomike. Nëse çdo aktori të mirë i caktohet të paktën një rol gjatë jetës, për Murphy është ky. Për ta dhënë me bindje absolute ai bëri gjithçka që kishte në dorë.

Sipas Emily Blunt, e cila luan rolin e gruas së tij Kitty, Murphy hante një bajame në ditë për t’u dukur si shkencëtari i dobësuar. Christopher Nolan e quan atë një “gjeni” dhe “një nga aktorët më të mëdhenj të të gjitha kohërave”. Megjithatë, Cillian Murphy nuk është nominuar kurrë për Oscar dhe është nominuar vetëm dy herë në BAFTA, në vitin 2007 si “Ylli në rritje” dhe në 2023 si protagonist i serialit epik ‘Peaky Blinders’. Ndoshta këtë vit i ka ardhur koha…