Kanceri i ezofagut zhvillohet në ezofag ose tub ushqimor, një tub që transporton ushqimin nga goja në stomak.l

Ajo që e bën këtë kancer vdekjeprurës është mungesa e simptomave të dukshme deri në një fazë të mëvonshme. Nëse ekzaminohet në kohë, kanceri i ezofagut mund të trajtohet përmes modaliteteve të shumta, duke përfshirë kirurgjinë, terapinë me rrezatim, kimioterapinë dhe imunoterapinë. Ekzistojnë dy lloje të kancerit të ezofagut bazuar në histologjinë e tyre, karcinoma skuamoze dhe adenokarcinoma.

Karcinoma e qelizave skuamoze është lloji më i zakonshëm i kancerit të ezofagut në mbarë botën dhe shpesh lidhet me pirjen e duhanit dhe konsumimin e alkoolit. Adenokarcinoma, nga ana tjetër, është më e zakonshme në vendet perëndimore dhe shpesh lidhet me obezitetin, sëmundjen e refluksit gastroezofageal (GERD) dhe ezofagun e Barrett, një gjendje në të cilën shtresa e brendshme e ezofagut ndryshon.

Simptomat dhe faktorët e rrezikut

Simptoma më e rëndësishme e kancerit të ezofagut është disfagjia ose vështirësia në gëlltitje, e cila fillon me ushqimin e ngurtë dhe më vonë kalon në lëngje. Simptoma të tjera të kancerit të ezofagut përfshijnë dhimbje gjatë gëlltitjes, humbje peshe, dhimbje gjoksi, ngjirja e zërit dhe kollë.

Kujdes nga refluksi i acidit

Përveç pirjes së duhanit dhe alkoolit, GERD është një faktor rreziku i rëndësishëm për kancerin e ezofagut. GERD karakterizohet nga refluksi acid, dhe urthi. Stomaku ynë zakonisht është i ekspozuar ndaj acideve tretëse dhe ka tolerancën për të menaxhuar nivelin acidik; megjithatë, ezofagu ynë nuk është. Për shkak të GERD ose refluksit të zakonshëm, ezofagu ynë zhvillon një shtresë të ngjashme me stomakun tonë, e cila çon në metaplazi.

Sfinkteri i poshtëm i ezofagut (LES) në fund të ezofagut parandalon që acidi dhe ushqimi të rrjedhin përsëri në ezofag. GERD ndodh kur LES nuk mbyllet siç duhet ose relaksohet shumë shpesh, duke shkaktuar zbaticë acidi në ezofag. GERD gjithashtu mund të ketë shkaqe të shumta, duke përfshirë një LES të dobët, medikamente të caktuara, obezitet dhe hernie hiatale, të karakterizuara nga një pjesë e stomakut që del në gjoks përmes diafragmës.

Njerëzit i lënë pas dore simptomat dhe kanceri avancon. Nëse një pacient vuan nga GERD për një periudhë më të gjatë, ai duhet t’i nënshtrohet një endoskopie dhe të kontrollohet për kancer të ezofagut. Nëse kontrollohet herët, kanceri mund të zbulohet dhe trajtohet në kohë. Ka një përmirësim të konsiderueshëm në mbijetesë nëse kanceri diagnostikohet dhe trajtohet herët.

Mjekimi

Trajtimi për kancerin e ezofagut varet nga faza e sëmundjes, vendndodhja e tumorit dhe shëndeti i përgjithshëm i pacientit. Opsionet e trajtimit mund të përfshijnë kirurgji, terapi rrezatimi, kimioterapi dhe imunoterapi. Shpesh, përdoret një kombinim i këtyre modaliteteve të trajtimit (terapi multimodaliteti). Kur bëhet fjalë për kirurgji, kirurgjia me ndihmën e robotëve rekomandohet si një nga opsionet e mundshme, veçanërisht kur kanceri është në rajonin e kraharorit, pasi ekziston një kërkesë për diseksion të nyjeve limfatike përgjatë nervave, gjë që është jashtëzakonisht sfiduese.