Me kërkesë të prokurorisë publike dhe policisë, shërbimet komunale të Olen në Belgjikë çmontuan një plantacion të madh kanabisi në një ndërtesë biznesi në Koning Boudewijnlaan të martën në mëngjes. Më shumë se 2000 bimë u fshehën në një ndërtesë që përdorej si lavazh pa leje. Dy shqiptarë janë arrestuar.

Policia nga zona Neteland bastisi ndërtesën e kompanisë në Koning Boudewijnlaan herët të martën në mëngjes me kërkesë të zyrës së prokurorit publik të Limburgut. Ndërtesa ndodhet pranë hyrjes dhe daljes Herentals-Oost në E313. Aty ku deri vonë ishte vendosur një qendër gomash, hetuesit gjetën një plantacion kanabisi. Nga 2,000 deri në 2,500 bimët u vendosën në katër dhoma. Bimët nuk ishin rritur ende plotësisht dhe për këtë arsye nuk ishin ende gati për korrje. Në vendngjarje janë arrestuar dy të dyshuar të nacionalitetit shqiptar.

“Pas largimit të qendrës së gomave, ishte një pronar i ri që donte të fillonte një lavazh”, thotë kryebashkiaku i Olen, Seppe Bouquillon (CD&V). Lavazhi njoftoi hapjen e saj përmes rrjeteve sociale në fund të dhjetorit 2020. “Pronari aplikoi për leje për lavazhin, por nuk iu dha kurrë. Megjithatë, në një moment filluan aktivitetet. Pasi u vërtetua kjo, shërbimet tona informuan personat e përfshirë se ata duhej të ndërprisnin aktivitetet e tyre ose të aplikonin përsëri për një leje. Por asnjë mbyllje nuk u imponua në atë kohë.”.

Ishin fqinjët të cilët më vonë vunë re lëvizje të dyshimta përreth ndërtesës dhe lajmëruan oficerin e policisë lokale. Ai oficer, i cili punonte në një pozicion të mëparshëm në departamentin e hetimit penal të zonës së Neteland-it, e vëzhgoi ndërtesën. Ndërkohë, prokuroria publike e Limburgut kishte nisur gjithashtu një hetim për aktivitetet e të përfshirëve. Kjo ndodhi rastësisht, kur një ekip i policisë së autostradës kontrolloi një furgon në Tessenderlo pak kohë më parë. Në zonën e ngarkimit, policia gjeti të ashtuquajturat mbetje prerëse, mbetje të një plantacioni kanabisi të vjelë. Hetimi i mëtejshëm tregoi se furgoni ishte parë më parë në afërsi të supermarketit Delhaize në Olen i cili ndodhet shumë afër me plantacionin e gjetur.

Plantacioni ishte fshehur në pjesën e pasme të sallës, e cila u nda në dysh me ndihmën e një muri të rremë. Shqiptarët do të kishin dashur të ruanin pamjen se me të vërtetë ekzistonte ende një lavazh makinash. Shërbimet komunale çmontuan plantacionin të martën në mëngjes, pas së cilës mijëra bimë u prenë.