Celine Dion doli në publik të hënën më 30 tetor në Las Vegas, pas tre vitesh e gjysmë, për shkak të sëmundjes së rrallë.

Këngëtarja e famshme ndoqi një lojë hokej në T-Mobile Arena mes Vegas Golden Knights dhe ekipit të vendlindjes së saj, Montreal Canadiens.

Këngëtarja kanadeze nuk ka performuar në koncert dhe ka pushuar nga puna pothuajse të gjithë stafin e saj teksa lufton me sëmundjen e rallë neurologjike, “Sindroma e personit të ngurtë” .

Djemtë e Dion, Rene-Charles dhe binjakët Nelson dhe Eddie ishin me të dhe pozuan me disa nga lojtarët.

Ylli i popit njoftoi botën në fund të vitit të kaluar se vuan nga kjo sindromë, duke e lënë në pritje karrierën e saj muzikore për t’u fokusuar në shëndetin e saj.

Sindroma e Personit të ngurtë (SPS) është një çrregullim i rrallë neurologjik me tipare të një sëmundjeje autoimune. SPS karakterizohet nga ngurtësi e luhatshme e muskujve në gjymtyrë dhe rritje e ndjeshmërisë ndaj stimujve të tillë si zhurma, prekja dhe shqetësimi emocional, të cilat mund të shkaktojnë spazma muskulore. Qëndrimet e kërrusura dhe të ngurta janë karakteristikë e çrregullimit.

Njerëzit me SPS mund të mos jenë në gjendje të ecin ose të lëvizin, apo edhe të kenë frikë të dalin nga shtëpia sepse zhurmat e rrugës, si tingulli i një borie, mund të shkaktojnë konfiskime dhe të rrëzohen. SPS prek dy herë më shumë femra se meshkujt.

Shpesh shoqërohet me sëmundje të tjera autoimune, si diabeti, tiroiditi, vitiligo dhe anemia pernicioze.

Vlen të theksohet se shkencëtarët nuk e kuptojnë ende se çfarë e shkakton SPS, por hulumtimet sugjerojnë se është rezultat i një reaksioni autoimun në tru dhe palcën kurrizore.