Adelina kishte qenë një skllave e ditëve të sotme, e detyruar në prostitucion në zonën Tradatese nga një organizatë kriminale e përbërë nga rreth dyzet bashkatdhetarë shqiptarë dhe italianë dhe nga këta burra ajo ishte shfrytëzuar, përdhunuar dhe torturuar. Por atëherë ajo kishte vendosur të thoshte mjaft, kishte denoncuar torturuesit e saj, i kishte dënuar dhe ishte bërë një grua e lirë. Ndodhi më shumë se njëzet vjet më parë.

Që atëherë Adelina kishte luftuar për të liruar prostituta të tjera, ndër të tjera duke dalë në televizion, duke i dhënë shembullin e saj në rrjet dhe në rrugë dhe duke shkruar libra. Ai ishte përpjekur të jetonte një ekzistencë normale. Më kot kishte tentuar të merrte nënshtetësinë italiane. Dhe në fund ajo ishte e sëmurë rëndë. Akti i fundit i historisë së saj, vendimi për të kryer vetëvrasje, është marrë mbrëmjen e së shtunës në Romë, nën shi, i cili u pasua nga një fluturim fatal nga ura e Garibaldit drejt kalatës së betonit më poshtë.

Adelina ishte 47 vjeçe, pasi lindi në korrik ’74 në Durrës. Në kujtesën e shumë njerëzve nga Varese ka ende shfaqjet e saj, pas hetimeve që e kishin liruar, me policët e Skuadrës së reagimit të shpejtë së Vareses, të cilët ajo i quajti “engjëjt e mi” dhe thirrjet e saj për vajzat e tjera që jetonin të njëjtën gjë. makthi: “Mos ki frikë, sepse pasi të kesh bërë ankesën do të të japin një leje qëndrimi për mbrojtje sociale që do të të japë mundësinë të punosh legalisht dhe njëkohësisht të studiosh, – thoshte ajo-. Besoni në Policinë e Shtetit. Unë pata guximin të rebeloja, duke fshirë pothuajse plotësisht të kaluarën time”.

Megjithatë, që atëherë, shumë hidhërime, duke përfshirë edhe atë që nuk mund të bëhej italiane – ajo ishte pa shtetësi -, pavarësisht apeleve drejtuar Presidentit të Republikës dhe Ministrit të Brendshëm Matteo Salvini. Deri në dorëzimin mbrëmjen e së shtunës në Romë, ku pak ditë më parë edhe ajo i ishte vënë flakën para Viminales dhe ishte shpëtuar nga kalimtarët.

Th.M