Policia italiane ka shkatërruar një rrjet trafiku që përdorte makina luksoze për të trafikuar emigrantë kinezë në Itali përpara se t’u konfiskonte pasaportat.

The Guardian” raporton se kontrabandistët i kishin paraqitur emigrantët si “qytetarë aziatikë, të veshur mirë, me pak bagazhe, që udhëtonin me makina të fuqishme dhe të shtrenjta të drejtuara nga shtetas kinezë që kishin jetuar në Itali prej vitesh dhe flisnin italisht”, tha policia në një deklaratë.

Hetuesit u njoftuan pasi një shtetas kinez u ndalua në kufirin midis Italisë dhe Sllovenisë në prill gjatë kontrolleve rutinë dhe u zbulua se po transportonte katër kinezë pa dokumente.

Ata zbuluan trafikun e qytetarëve të parregullt kinezëve, të cilët, në grupe të vogla, u dërguan në kufijtë e jashtëm evropianë në vendet (kryesisht Serbi) ku hynë me përjashtim të vizës”, thuhet në një deklaratë.

“Nga atje, ata u shoqëruan me makinë, përmes Bosnjës, Kroacisë dhe Sllovenisë, deri në kufirin shtetëror italian”, thuhet në njoftim.

Emigrantët kontrabandë u transportuan në një shtëpi të sigurt pranë Venecias, ku qëndruan për një ose dy ditë përpara se të dërgoheshin në zona të Italisë ose në vende të tjera të BE-së si Franca dhe Spanja.

Trafikantët konfiskuan pasaportat e tyre në shtëpinë e sigurt dhe i shfrytëzuan në punë të renda derisa ata të shlyenin borxhin.

Emigrantët u mbajtën “pa asnjë mundësi për një jetë të lirë apo gjysmë të lirë, pa ndihmë mjekësore, pa asgjë përveç një shtrati dhe një vendi për të punuar”, tha policia, duke e përshkruar atë si një lloj “skllavërie”.

Policia arrestoi nëntë anëtarë të dyshuar të rrjetit të trafikimit gjatë operacionit dhe identifikoi 77 migrantë pa dokumente, “shumë prej tyre gra dhe disa të mitur të moshës 15-18 vjeç”.