Dy shqiptarë, të moshës 33 dhe 38 vjeç, përballen me katër vjet burgim për një seri vjedhjesh. Ata dyshohet se kanë kryer mbi 100 grabitje, ndërsa në gjykatë u përballën për 65 të tilla, kryesisht të kryera në Limburg.

Të dyshuarit janë në burg prej rreth një vit. Në gjykatën penale të Hasselt-it, ata u shfaqën të penduar ndërsa i kërkuan falje personave të prekur nga aktet e tyre. “Për shkak se kam borxhe, i kam kryer vjedhjet”, tha njëri prej tyre para gjykatës.

Të dy janë hajdutë profesionistë, pasi për krime të ngjashme njihen ndër të tjera edhe në Greqi, Luksemburg dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Sipas prokurorit, dy të akuzuarit janë pjesë e një bande.

“Hetuesit kanë zgjidhur një enigmë të madhe. Hetimi nisi me kërkimin e një Renault Laguna që shfaqej gjithmonë pranë vjedhjeve.

Duke përdorur kamerat ANPR, hetuesit ishin në gjendje të vizualizonin trajektoren e makinës. Doli se të dyshuarit kishin akomodimin e tyre në Bruksel.

Nga kryeqyteti ata shkuan në Flandrën Perëndimore dhe veçanërisht në Limburg.

Ata shkatërruan Limburgun Perëndimor dhe Qendror dhe rajonin Tongeren, ndër të tjera.  Përveç kamerave ANPR, hetuesit ishin në gjendje të mbyllnin rrjetën rreth të dyshuarve me ndihmën e kërkimit telefonik dhe ADN-së së lënë pas. U shfaqën edhe makina të tjera si Mercedes dhe Audi”, u tha lidhur me hetimet e kryera.

Grabitjet ndodhën midis 18 shkurtit 2022 dhe 27 shkurtit 2023. Ata grabisnin kryesisht bizhuteri dhe para.

Ata gjithashtu nuk hezituan të vidhnin biçikleta. Dy të dyshuarit më pas shkuan me biçikletë te një anëtar tjetër i panjohur i bandës, i cili i priste në një makinë.

“Ndonjëherë ata kryenin deri në dhjetë krime në natë. Të dyshuarit kanë përdorur pseudonime të ndryshme dhe karta identiteti dhe leje drejtimi false”, tha prokurori.

Krahas katër viteve burgim, ndër të tjera është kërkuar edhe gjobë prej 1600 euro dhe konfiskim i veturave.

Disa viktima ngritën procedura civile dhe kërkuan dëmshpërblim prej 10,000 euro e më shumë. Mbrojtja nuk kundërshtoi asgjë përveç disa rasteve.